Consultanță, coaching sau terapie?

Harvard Business Review: Coaching-ul împrumută atât din consultanță, cât și din terapie - un articol în egală măsură pentru specialiști și pentru clienți.

hbr-consulting-coaching-therapy
La început a fost terapia.
Sau, poate, consultanța
Mai sigur e că, ulterior, a apărut și coaching-ul. Cel puțin sub această denumire.

Indiferent de momentul în care literatura de încredere semnalează prima înregistrare a fiecărui termen, istoria ne-a dovedit necesitatea acestor practici și a specialiștilor pregătiți pentru a le oferi. Iar 'pregătiți pentru a le oferi' înseamnă și capabili să recunoască unde se trage linia cea fină între acestea. 

Harvard Business Review, în colaborare cu Harvard Medical School, a întrebat aproape 200 de coach-i și terapeuți și a primit răspuns de la 140. Răspunsurile ne indică aspecte pe care le intuim deja, cum ar fi faptul că domeniul coaching-ului este presărat cu contradicții. Chiar și coach-ii au păreri diferite despre ceea ce fac sau cum măsoară succesul.

Câteva idei sunt redate grafic în imaginea de mai sus - o comparatie utilă atât specialiștilor cât și clienților/beneficiarilor procesului de coaching/terapie. E un punct util de plecare atunci când vrei să afli care sunt abordările și posibilele rezultate ce pot fi obținute în urma unor simple discuții cu un coach sau cu un terapeut. Mai multe despre acestea poți afla și în articolul complet - daca ești interesat(ă), trimtie-mi un mesaj și ti-l voi transmite prin e-mail.

blog comments powered by Disqus