Cafeaua și cel mai bun moment al zilei pentru ea

Te-ai întrebat vreodată care este cel mai bun moment al zilei pentru a-ți savura cafeaua? Probabil deja știi că nu este o idee bună să îți iei doza zilnică de cafeină după-amiaza – mai ales dacă ești dintre cei care adorm mai greu. Dar ți s-a întâmplat să-ți bei cafeaua și să simți că nu a avut efect? Explicația pentru acest lucru o putem găsi într-un concept deosebit de interesant dar puțin discutat: cronofarmacologia.
Cronofarmacologia poate fi definită ca studiul interacțiunii dintre ritmurile biologice și acțiunea medicamentelor. Unul dintre cele mai importante ritmuri biologice este propriul ceas circadian. Acest ceas intern de 24 de ore îți alterează fiziologia și comportamentul în diverse moduri dar, în același timp, poate altera multe proprietăți ale medicamentelor inclusiv eficiența medicamentelor și poate chiar toleranța la medicamente.

Toleranța la medicamente reprezintă un subiect important în special în cazul cofeinei, deoarece majoritatea o folosește în exces. De aceea, dacă bem cafeină la un moment din zi în care concentrația de cortizol din sânge este ridicată, probabil că n-ar trebui să o bem pentru a nu afecta ritmul firesc - producerea de cortizol fiind strâns legată de nivelul de vioiciune al organismului. Ca un făcut, cortizolul are un maxim între orele 8 și 9 a.m. - un ‘vârf’ de vigilență atins în mod natural - chiar atunci când mulți își beau cafeaua :). Alte intervale orare în care nivelul de cortizol crește în mod natural sunt 12.00-13.00 și 17.30-18.30.

De ce, însă, mulți oameni aleg tocmai primele ore ale dimineții pentru această mică bucurie? Este greu de oferit un răspuns general valabil - mai degrabă putem spune că poate fi privită ca o condiționare, chiar culturală. O simplă, firească nevoie de a simți o aromă sau un gust asociată cu convingerea că această senzație va conduce la ‘trezire’. Iar, pentru unii, având chiar o componentă de socializare importantă, fie în familie, fie la locul de muncă.

Unul dintre principiile-cheie în farmacologie este să folosești un medicament atunci când este nevoie de el. În caz contrar, se poate dezvolta toleranță la un medicament administrat în doză constantă.

Cu alte cuvinte, e mai bine să-ți bei cafeaua dimineața între 9.30-11.30 iar după-amiaza între 13.00-17.00.

[citește aici materialul original]
blog comments powered by Disqus