O copertă de carte ca un perete


Photo_coperta-alba
Mai precis, de culoare albă.

O invitație la introspecție, la (auto)analiză, la explorarea Sinelui. O invitație directă, nealterată de asociații induse prin imagini, fără a crea alte așteptări.

Există grădinițe și școli care împodobesc pereții cu imagini și culori diverse. Pentru un popor care zeci de ani nu a avut voie să atârne decât un tablou deasupra catedrei și, cel mult, poze asemănătoare, este de înțeles. Dar a venit vremea să recunoască și mediul educațional că un exterior cu număr redus de stimuli invită la găsirea răspunsurilor (și) în interior și, implicit, la autoliniștire, începând chiar cu frageda vârstă de doi ani.

Așa cum sunt și școli pentru adulți care, chiar de la începutul cursurilor de dezvoltare personală (whatever that means) îți oferă un caiet cu foi albe. O invitație explicită de a completa tu toate orele de curs cu ideile și descoperirile tale - căci este cursul pentru dezvoltarea ta.

Similar, un cabinet de psihoterapie cu pereți albi permite ca asocierile - care, în ultimă instanță, sunt de natură lingvistică - să vină preponderent din interior.

Există cărți care au pretenția că descriu „Totul despre…”, uneori „for dummies”, alteori pentru cei mai cei specialiști. Și acest lucru, desigur, trebuie să fie semnalat chiar de pe copertă. Astfel, o copertă ajunge să aibă atâtea mesaje implicite încât, chiar de la început, cititorul pornește cu o așteptare pe care fie caută să și-o îndeplinească cu orice preț (uneori chiar cu prețul distorsionării mesajului dorit de autor), fie rămâne cu o neîmplinire la finalul ei.

Am scris o carte care invită la explorare și acceptare - a Sinelui, a celor din jur, a schimbării, a ceea ce avem, a ceea ce suntem. Pentru a putea deveni ceea ce dorim. Eu nu știu ce dorești să vezi și să înțelegi din carte - de aceea, am lăsat coperta albă. Dacă o vei citi, mi-ar plăcea să-mi povestești ce-ai descoperit că este acceptabil pentru tine ;)
blog comments powered by Disqus